Jak wzmocnić swoją odporność

health-621353_1920Wiele osób ma problemy z odpornością. Przeziębiają się i łapią inne infekcje bardzo często, bardzo szybko. To może oznaczać, że są słabiej odporni niż inni. Dlatego warto zadbać o poprawę odporności. Niektóre osoby nie zapadają nawet na przeziębienia. Ma to związek z wieloma czynnikami. Ważny jest styl życia. Niestety na ogół jest tak, że przeziębienia, infekcje, wirusy łapiemy po prostu tam, gdzie przebywa dużo ludzi. W kolejce w sklepi, w przychodni, w tramwaju, w pracy, szczególnie, jeśli mamy kontakt z wieloma osobami, z klientami. Okres przeziębień i gryp wtedy powoduje, że nasz osłabiony, nierzadko także wyziębiony organizm reaguje bardzo szybko i bardzo szybko się przeziębia. Dlatego trzeba zadbać o wzmocnienie odporność. Najlepiej naturalnymi sposobami.

Przede wszystkim ważne jest, by o uodparnianiu się nie myśleć tuż przed rozpoczęciem sezonu przeziębieniowego, jesienią. Trzeba myśleć i dbać o to przez cały rok. Takie hartowanie polega między innymi na stosowaniu odpowiedniej diety – bogatej, zróżnicowanej, takiej, w której nie brakuje owoców i warzyw. Na pewno trzeba jeść sezonowe warzywa i owoce. Owoce polskie, takie dostępne w sezonie, są bardzo wartościowe, dlatego tak ważne jest, by kupować i je jadać. Po kolei, tak jak zaczynają się pojawiać. Truskawki, maliny, jagody, jeżyny, śliwki, jabłka, gruszki. Dzięki nim można uodpornić swój organizm, cennym składnikiem, który powoduje uodpornienie organizmu, jest także miód. Powinno się go spożywać często, ale w niewielkich ilościach, np. dwie łyżeczki dziennie, rozpuszczone w ciepłej wodzie, z dodatkiem cytryny – taki napój warto wypijać co rano, przed śniadaniem. To może być dobry sposób na zaradzenie przeziębieniom i kłopotom z tym związanym.

Dlatego takie uodpornienie organizmu jest tak naprawdę przede wszystkim związane z tymi czynnikami. Dzięki temu można dbać o to, by organizm był bardziej odporny na działanie różnych wirusów. Dlatego tak ważne jest, by można było w ten sposób do tego podejść, by stosować taka profilaktykę. Dopiero dalszej kolejności należy rozważyć przyjmowanie suplementów, które mają za zadanie wzmocnić odporność organizmu. Tym samym możliwe jest ograniczenie ryzyka związanego z występowaniem infekcji.

Trzeba więc przede wszystkim w naturalny sposób dbać o uodpornienie. Ważna jest w tym przypadku dieta, bogata w warzywa i owoce. Jeśli chodzi o warzywa, to z nich nie powinno zabraknąć w naszej diecie kapusty, cebuli, czosnku. Maja one bardzo dobre właściwości uodporniające. Dzięki temu dieta będzie bogatsza, będzie wpływać na uodpornienie organizmu i na zadbanie o jego potrzeby. Niestety wiele osób zaniedbuje konieczność stosowania zdrowej i zrównoważonej diety, w celach uodparniających. Tutaj mogą się w związku z tym pojawić poważne problemy. Może to oznaczać, że niestety zamiast zdrowej diety sięga się po suplementy. Tymczasem nie mogą one zastępować zdrowej diety, mogą ją jedynie uzupełniać. Dlatego takie ważne jest, by o tym nie zapominać i nie traktować ich zastępczo.

Opublikowane w: farmacja

Dodaj komentarz