Jak zadbać o podniesienie odporności jesienią i zimą – czy suplementy są konieczne?

capsule-1079838_1280Jesienią i zimą panują warunki sprzyjające infekcjom. Organizm jest narażony na wychłodzenie, w związku z tym osłabia się jego układ odpornościowy. Dlatego tak łatwo łapie wszelkie infekcje. Dlatego bardzo ważne jest, by zadbać o siebie szczególnie w tym wyjątkowym okresie. Dzięki temu można ograniczyć ryzyko występowania infekcji i sprawić, że organizm będzie lepiej sobie z nimi radził. Dlatego trzeba pamiętać o tym, że w tym czasie szczególnie liczy się odpowiednia dieta. Co prawda jeśli nie zadbało się o odporność przez cały rok – poprzez jedzenie w sezonie zdrowych i świeżych owoców i warzyw, to nie da się tego tak naprawdę nadrobić. Na swoją odporność pracujemy już wiosną i latem, kiedy to należy spożywać jak najwięcej sezonowych produktów, bogatych w witaminy i minerały. Egzotyczne owoce, cytrusy, którymi się raczymy jesienią i zimą już nie mają takiej wartości. Podobnie jak inne owoce. Dlatego tutaj faktycznie lepiej jest, gdy o taką dietę się dba przez cały ork. Jednak są także sposoby, by podnosić swoja odporność w tym szczególnym okresie. Na pewno warto wtedy sięgać po przetwory i produkty, które zostały przygotowane z owoców – soki z czarnej porzeczki, malin, aronii, czarnego bzu. Jeśli je przygotowujemy sami, to mamy wtedy większą pewność, że będą pełnowartościowe i nie zawierają szkodliwych dodatków. Jeśli zaś zdecydujemy się na ich zakup – trzeba dokładnie sprawdzić, jaki mają skład, czy nie zawierają one tak naprawdę w większości uzupełniaczy, zaś niewiele mają tego naturalnego soku. W uodpornianiu szczególną rolę odgrywa sok z czarnego bzu,. Zawiera on mnóstwo antyoksydantów, jest bogaty w witaminy, szczególnie w witaminę C. dlatego warto go pić regularnie, codziennie, niewielką porcję dodając do herbaty. W przypadku naturalnych metod podnoszenia odporności, bardzo ważne jest działanie stopniowe, długotrwałe. By taka kuracja przynosiła jakieś efekty, musi być to picie nie sporadyczne, a regularne, przez co najmniej miesiąc. To samo dotyczy kuracji miodem, który także jest bardzo cennym naturalnym sposobem na uodpornienie. Jeśli zaś chodzi o sok z malin – podaje się go już w przypadku, gdy przeziębienie się zbliża lub są jego pełne efekty, jako środek wspomagający leczenie. Działa on rozgrzewająco. Pewnym sposobem na radzenie sobie z infekcjami, są także nalewki – na imbirze, czarnym bzie, malinach. Kieliszek przed snem pozwoli się rozgrzać, wzmocnić barierę ochroną. Z kolei innym sposobem na radzenie sobie z problemami osłabienia odporności jest stosowanie suplementów. Tak naprawdę sięgamy po nie jeśli faktycznie te domowe naturalne metody nie działają. Istotą działania suplementów jest bowiem tak naprawdę uzupełnienie zdrowej i zróżnicowanej diety. Zaś nie mogą one stanowić sposobu na jej zróżnicowanie. Są tylko takim kołem ratunkowym, gdy widać, że naturalne sposoby są za słabe. Takie naturalne, stopniowe i długotrwałe wzmacnianie organizmu może więc mieć lepsze znaczenie dla naszego zdrowia i może przynieść pełniejsze efekty kuracji, dlatego warto ej wybrać dla siebie.

Opublikowane w: leki

Dodaj komentarz